måndag 6 oktober 2008

Trosor

Skolan gick över förväntan, fast vi övade inte på att ta blodtryck. Vi hade två föreläsningar om nervsystemet. Det var snortråkigt, men jag måste verkligen få bra betyg i den här kursen. Eller, det måste ju alla eftersom det är en av dom viktigaste kurserna, men ändå. Jag behöver verkligen det. Inte bara för en egoboost, utan också för att jag känner mig otroligt osäker och det är en bra grund. Jag kommer nog aldrig våga arbeta bland sjuka männisikor.

En sak som gör mig väldigt nervös är när lärarna under föreläsningarna gärna slinker in en kommentar som "men det här får ni öva på när ni kommer ut på praktiken". Idag pratades det om epiduralbedövningar, och när hon klämkäckt kläcker ur sig "..men det här får ni öva på sen.", så blir jag helt panikslagen. Va? Ska vi göra sånt?

Eftersom vi blir undersköterskor så får vi med största sannorlikhet inte göra såna ingrepp, eller några ingrepp alls, men dom förbereder oss verkligen stenhårt för yrkeslivet och framtida studier. Men det gör mig ändå nervös. Varför säger dom så? Varför säger dom att vi ska lära oss att ta prover på ryggmärgsvätskan (=lumbalpunktion) för att fastställa diagnosen Multipel Skleros när vi kommer ut på praktiken? Varför?

Dom kanske bara skräms, bara för att få in i våra huvuden hur viktig kursen är. Det känns bättre när vi har Vård- och omsorgsarbete. Då kan dom inte skrämma mig med en massa läskiga ord, utan då förstår jag det dom pratar om utan att behöva sitt och slita mig i håret.

Fast idag for vi iväg och kollade på en utställning där dom visade det nyaste inom hjälpmedel, som rullstolar, vändsaker och lyftsaker. Det var faktiskt ganska roligt, och jag lyckades socialisera mig lite bland människorna. Vi har redan delat upp oss i två gäng. Dom coola som jämt kommer försent och vi som är engagerade och inte tycker att det är roligt att driva med hjälpmedel gjorda för utvecklingsstörda. Att stå och skratta åt dom små bilderna man sätter upp i rum där det står i vilken ordning man ska ta på sig sina kläder är ingenting jag riktigt uppskattar. Att en del människor inte förstår att man måste ta på sig trosor/kalsonger först när man klär på sig, är inte något jag tycker är underhållande.

Men jag lyckades iaf prata med några människor som var roliga och trevliga. När jag lyckades kläcka ur mig en liten bitter kommentar när en av våra stjärnskott avbryter kvinnan som berättar om hur man kan använda sig av en viss lyftmaskin för att berätta att hon ville prova dom elektriska rullstolarna istället ("Det är ju myyycket roligare än det här!") , så fick jag direkt gensvar från en av killarna som ser ut som hårdrockare. (Dom är två.)

"Hon är som en snöboll i skrevet."

Imorgon är det en heldag till och jag måste nog gå och lägga mig snart. Annars kommer jag nog aldrig att orka kliva upp.

Inga kommentarer: